Omzetgroei, Uitdagingen en Toekomstkansen

Omzetgroei, Uitdagingen en Toekomstkansen

De Belgische bakkers realiseerden in 2022 een gemiddelde omzet van 618.000 euro met hun onderneming. Het Bakkerspanel vroeg aan de bakkers welke omzet zij verwachtten te realiseren over 2023. Uit de bevraging bleek dat de bakkers een gemiddelde omzet van 637.000 euro verwachtten. Dit betekent een omzetgroei van 3 procent over 2023 ten opzichte van 2022. De helft van de bakkers geeft aan dat de groei te danken is aan het verhogen van de consumentenprijzen. Wanneer we bedenken dat de inflatie voor voeding vorig jaar veel hoger was dan 3 procent mogen we concluderen dat het volume is gedaald. Wanneer we bedenken dat productieprijs ook is gestegen door hogere prijzen van grondstoffen en personeelskosten kan het niet anders zijn dat het rendement ook onder druk staat.

Dit betekent dat de bakker genoodzaakt is om zijn strategie te veranderen om de toekomst van zijn bakkerij zeker te stellen. De bakker moet dit niet als een bedreiging zien, maar als uitdaging. Het oude vertrouwde loslaten en een nieuwe weg inslaan. Enkele markttrends die de bakkers in het achterhoofd kunnen houden willen wij graag meegeven.

Traditionele Ambachtelijke Waarden versus Moderne Trends

In een tijd waarin consumenten steeds bewuster worden van hun voedselkeuzes, blijven traditionele ambachtelijke waarden een belangrijke rol spelen in de Belgische bakkerijsector. Klanten zoeken naar authenticiteit, versheid en hoogwaardige ingrediënten, wat een positief effect heeft op de omzet van ambachtelijke bakkerijen die deze waarden hoog in het vaandel dragen.

Tegelijkertijd zijn er ook moderne trends die de sector beïnvloeden. Denk hierbij aan de groeiende vraag naar biologische producten, glutenvrije opties en veganistische producten. Bakkerijen die zich aanpassen aan deze trends kunnen profiteren van nieuwe marktkansen en een grotere omzet genereren door hun assortiment uit te breiden en zich te differentiëren van concurrenten.

Concurrentie van Supermarkten en Online Platforms

Een uitdaging voor veel traditionele bakkerijen is de toenemende concurrentie van supermarkten en online platforms. Supermarktketens bieden een breed scala brood- en banketproducten aan tegen concurrerende prijzen, wat soms ten koste gaat van de omzet van lokale ambachtelijke bakkerijen.

Daarnaast heeft de opkomst van online winkelen ook de bakkerijsector beïnvloed. Consumenten hebben nu toegang tot een breed gamma aan bakkerijproducten via online platforms, wat de concurrentie verder intensiveert. De bakker kan dit als bedreiging zien, maar ook zelf producten aanbieden via online bestelplatforms, waardoor hij een extra verkoopkanaal creëert.

Toekomstperspectieven

Terwijl de bakkerijsector wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen, waaronder concurrentie van supermarkten en online platforms, biedt het ook kansen voor groei en innovatie. Bakkerijen die zich kunnen aanpassen aan veranderende consumentenvoorkeuren, nieuwe trends omarmen en een sterke nadruk leggen op kwaliteit en authenticiteit, zullen waarschijnlijk blijven gedijen en hun omzet verder zien groeien.

Met een sterke basis van ambachtelijke vaardigheden en een rijke culinaire traditie heeft de Belgische bakkerijsector alle troeven in handen om een bloeiende toekomst tegemoet te gaan, waarin de omzet blijft groeien en de smaakpapillen van klanten blijft verwennen met heerlijke bakkerijproducten.

Bron: Het Bakkerspanel, 23 februari 2024

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie